Blog

Reis door de bewegingen van mijn ziel

Weer een boekje vol geschreven!

Vorige week was ik helemaal ondergedompeld in de prachtige masterclass van Wibe Veenbaas ‘De bewegingen van de Ziel’ van Phoenix opleidingen. Waar ik vanaf de eerste dag nieuwe betekenis leerde gaan geven aan het begrip toevertrouwen.

Steun aannemen heb ik moeten leren. Ik ben meer vertrouwd met het alleen te doen. Zo zette ik ook een aantal jaar geleden mijn eigen praktijk op ‘Chakora’. Heel spannend omdat ik – hoewel al jaren geschoold –  uit een totaal ander vakgebied, overstapte. Ik kreeg de kans om terug in mijn ouderlijk huis te gaan wonen en dan ook daar mijn praktijk te vestigen. Het huis waar mijn roots liggen. De wortels waar mijn werk als therapeut op gestoeld is. Het was alsof het leven tegen mij zei: ‘Hé Ingrid, duidelijker kan ik het je niet maken, dit heb jij te doen en pak je kans.’

Dat aannemen was een uitdaging.

Het was belangrijk voor mij en mijn man om er ook volledig ons eigen huis van te maken, te mogen slopen wat mijn ouders met liefde en zorgvuldigheid hadden gebouwd. Ik wilde het vooral lichter maken. Meer licht in het huis laten doordringen. Ik besprak het met mijn moeder terwijl ik bang was voor haar verdriet dat ik wilde slopen en veranderen. Al jong wilde ik het verdriet van mijn moeder wegtoveren. Ze reageerde met: “Tuurlijk mijn kind, dat snap ik helemaal. En ja, dat is moeilijk voor me maar ik snap ook dat het nu nodig is dat jullie het huis je eigen kunnen maken.”

Dat aannemen was een tweede grote uitdaging. Ik had het al weer bijna afgestoten.

Toen het huis verbouwd was en door ons bewoond werd kwam mijn moeder bij ons eten. Tijdens het eten overhandigde ze mij een cadeau. Ze had het in stilte – in de tijd dat het huis verbouwd werd – bedacht en laten maken. Het huis, de chakora (sanskriet voor patrijs) en het bedeltje symbool voor geloof, hoop en liefde dat ze had gekregen toen ze van mij in verwachting was, had ze er in laten verwerken. Een schildering en een gedicht. Een grotere betuiging van haar steun, had ik niet kunnen ontvangen. Wat een cadeau en wat een les in aannemen. Zowel de schildering als het gedicht hangen heel zichtbaar in mijn praktijk op de muur, zodat ik elke keer als ik er naar kijk de steun van mijn moeder kan voelen en nog steeds kan voelen hoe moeilijk het is om het vol aan te nemen.

Tijdens de masterclass Bewegingen van de Ziel, vertelde ik aan iemand hoe ik bedding voor mijn praktijk had gecreëerd. Ik vertelde over de weg naar het vestigen van mijn praktijk in mijn ouderlijk huis en over de betekenis van Chakora, die de weg naar het ervaren van onze eigen volheid symboliseert. Genoemd naar een rode patrijs, Chakora, die in de mythologie wordt beschreven. De naam paste zo bij wat ik in de wereld wilde zetten omdat ik het ook zo ken om mijn eigen volheid kleiner te maken, niet vol te zien en ik tracht te werken met alles wat ik zelf ken. Een groepsgenoot reageerde met: wat een prachtig verhaal, vertel je dat ook altijd aan je cliënten? Het werd stil in mij, uhmmm, nee, niet altijd…..alleen als men er om vraagt …maar ….ik heb het wel op mijn website staan! Ik probeerde er nog een draai aan te geven maar voelde, oh jee daar ga ik. Wederom werd ik vol geconfronteerd met mijn moeite met aannemen. Dit keer van het aannemen van mijzelf.

Het is tijd. Tijd voor verandering dus ik dacht laat ik Chakora (met als ondertitel: Zet jou in je volle licht) maar eens in het volle licht zetten en deze reis met iedereen die het horen wilt delen. Bij deze dus.

En om af te sluiten: nog steeds vraagt mijn moeder regelmatig aan mij hoe het met mijn praktijk gaat. Ik vertel het haar iedere keer weer graag. Het grootste cadeau ontvang ik als ze mij dan aan kijkt en zegt: “Fantastisch he, dat het zo goed loopt.”

 

Schildering: Lily van Aert  &  Gedicht: Tim Stoop

 

 

Deze blog is geschreven door Ingrid, therapeut en coach gevestigd in het Brabantse Prinsenbeek. Heeft dit blogbericht je aan het denken gezet en wil je jouw mening over dit onderwerp delen? Stuur me een berichtje op Instagram of LinkedIn!

Ingrid - Chakora

Chakora is een atelier voor familieverhalen. Je kan bij mij terecht voor individuele therapie en coaching, reiki en ademwerk en relatie- en familiebegeleiding. 

Verder lezen?