Blog

Woorden in het licht

Stappen maken en stappen zien!

We werkte in de sessie met identiteit en ego. Voor de tussentijdse opdracht vroeg ik haar te schilderen hoe het is en waar ze naar verlangde.

Met welke ogen ontmoette jij de wereld?

In het prille begin. Daar gebeurt al zoveel.

Kiekeboe

En als ze vertelt en haar werken laat zien, wordt het stil. Een stilte die valt als je getuige bent van een heel kostbaar moment.

De stroom

Prachtig om de stroom op gang te brengen. Dankbaar om de stroom te mogen volgen.

Gedicht: Luister

Vanuit verstilling

Gedicht: Verstrikking

Rauwe emotie

Bam, daar is ie dan

Bam. Daar is ie dan. Bekend silhouet.

Het zijn de kleine dingen die het doen

Het zijn de kleine dingen die het doen, die het doen. Het zijn de kleine dingen die het doen. Deze tekst uit een liedje van Saskia & Serge zing ik vandaag in mijn hoofd.

Reis door de bewegingen van mijn ziel

Vorige week was ik helemaal ondergedompeld in de prachtige masterclass van Wibe Veenbaas ‘De bewegingen van de Ziel’ van Phoenix opleidingen. Waar ik vanaf de eerste dag nieuwe betekenis leerde gaan geven aan het begrip toevertrouwen.

Vervellen

Ben jij al wel eens van huid gewisseld?

Helder

Het vervagen van je kleuren, maakt je helderder.

Puur

Alledaagse handelingen kunnen ons inspireren als we de symbolische waarde er van kunnen zien.

Gedicht: Voorbij

Altijd – Voorbij mijn trots

Gedicht: Spiegelbeeld

Het spiegelbeeld danst op de grond.

Gedicht: Luister

Vanuit verstilling

Gedicht: Verstrikking

Rauwe emotie

Boek: Mijn lijf is me lief

Dit boek is een verkenning van seksualiteit voor vrouwen die seksueel misbruikt zijn.

Gedicht: Voorbij

Altijd – Voorbij mijn trots

Durf maar in de war te zijn

Wat als je leven helemaal op zijn kop staat? Er zoveel verandert in je leven waardoor alles wat je dacht te hebben opgebouwd onzeker wordt? Ingrijpende gebeurtenissen zoals scheidingen, ziekte en verlies kondigen nieuwe fasen aan. Het leven vertelt je dat het tijd is om het oude los te laten en om plaats te maken voor het nieuwe.

Durf jij jouw dromen te dromen?

Als kind kreeg ik van mijn turn juf bij haar afscheid een blad met daarop een woord dat mij in haar beleving omschreef. Er stond op: ‘Dromertje’.

De taal van het hart

De mooiste cadeau’s geef je niet met je handen maar met je hart. Het lijkt zo simpel. Zo simpel dat mensen er makkelijk aan voorbij gaan.

De wijsheid van het lichaam

Schilderen is voor mij een manier om mijn gevoelens te onderzoeken. Mijn handen weten vaak meer dan mijn hoofd.

Met welke ogen ontmoette jij de wereld?

In het prille begin. Daar gebeurt al zoveel.

In je volle licht trajecten

De “In je volle licht- trajecten” zijn persoonlijke, verbindende en verdiepende reizen in je innerlijke wereld. Ontwikkelingstrajecten waarbij je echt een stap maakt, binnen de veilige setting van één op één begeleiding.

IN JE VOLLE LICHT – PROEVERIJ

De “In je volle licht – proeverij” bestaat uit prachtige en laagdrempelige begeleidingsseries ter kennismaking voor iedereen die benieuwd is naar een In je volle licht – ervaring!

WARMDOORDEWINTER-PROGRAMMA 2020/2021

Nieuw! Vanaf september 2020 biedt Chakora een warmwinterprogramma met diverse begeleidingsseries. Extra aantrekkelijk zijn de begeleidingsseries uit de “In je volle licht – proeverij”.

IN JE VOLLE LICHT – TRAJECTEN

De “In je volle licht- trajecten” zijn persoonlijke, verbindende en verdiepende reizen in je innerlijke wereld. Ontwikkelingstrajecten waarbij je echt een stap maakt, binnen de veilige setting van één op één begeleiding.

WARMDOORDEWINTER-PROGRAMMA 2020/2021

Nieuw! Vanaf september 2020 biedt Chakora een warmwinterprogramma met diverse begeleidingsseries. Extra aantrekkelijk zijn de begeleidingsseries uit de “In je volle licht – proeverij”.

Als je….

Het is een zinnetje dat al lang met me mee reist: “Als je je ene voet maar voor de andere zet, dan kom je er vanzelf.”

Trakteer jezelf eens!

Een reikibehandeling werkt heel balancerend voor je energieniveau. Het helpt om je energie weer beter te laten doorstromen.

Blog & online workshop ‘Conflictbegrip’

Een prachtig voorbeeld van ‘conflictbegrip’ gaf mijn zoontje mij in een zomervakantie een aantal jaren geleden.

Gedicht: Luister

Vanuit verstilling

Gedicht: Verstrikking

Rauwe emotie

De kracht van reinigen en rusten

De meeste nieuwjaarsborrels hebben we weer achter ons gelaten. De gesprekken over het wel of niet hebben van goede voornemens ook.

Momenten waarin veel te leren valt

Het is zomaar een zaterdagavond. Mijn moeder heeft in de avond bij ons gegeten. Ze was stilletjes vandaag …..

Werken aan kwaliteit!

Dit najaar ben ik veel bezig geweest met het verder verbeteren van de kwaliteit van mijn dienstverlening. Mijn praktijk is gecertificeerd door een visitatiebureau en mijn nieuwe praktijksoftware brengt naast veel gebruiksgemak, nog betere en meer toekomstbestendige beveiligde mogelijkheden voor mij, mijn cliënten en derden zoals andere zorgverleners.

Training ‘Trauma, hechting, intimiteit en seksualiteit’

Afgelopen dagen heb ik deelgenomen aan een prachtige verdieping gegeven door Vasumati S. Hancock over trauma, hechting, intimiteit en seksualiteit bij het Aumm opleidingsinstituut.

Welkom

Ik verzamel graag dingen die mij inspireren. Op het moment dat ik het mee naar huis sleur weet ik vaak nog niet wat ik er mee ga doen.

Energetische therapie sessies mogen ook weer!

Een energetische behandeling is erop gericht om het evenwicht in je lichaam en hoofd te herstellen. De universele levensenergie van de cliënt wordt hierbij gebalanceerd.

Natuurcoaching, wandelcoaching & mooie sessie’s via Zoom!!

Helaas mag ik mijn cliënten op dit moment niet ontvangen in mijn praktijk. Net als veel anderen die nu gedwongen moeten sluiten bied ik daarom in de tussentijd aan, wat wel kan: 

Het is goed dat ik vandaag hier ben

Hoe gaat het?, vraag ik. Ik ben zo gespannen, zegt ze. Heel mijn lijf. Overal die spanning. Het is goed dat ik vandaag hier ben. Ze vertelt over een aantal situaties die de afgelopen tijd veel spanning hebben opgeroepen.

ACTIE: Geniet van een reikibehandeling en steun de Roparun!

Om een prachtige missie te ondersteunen wil ik mijn man sponsoren door in het Pinksterweekend via reikibehandelingen geld in te zamelen. Het concept: “Je krijgt een volledige behandeling van 1 uur in een heerlijk, ontspannen setting. Jij geeft wat het je waard is of wat je kan bijdragen.” Je krijgt een volledige behandeling van 1 uur. Je geeft wat het je waard is of wat je kan bijdragen.” De volledige opbrengst gaat naar de Roparun!

Opleiding Mediation afgerond!

Vandaag heb ik de basisopleiding Mediation van de Merlijn Groep afgesloten.

Gestart met PSBK!

Gestart met de opleiding Psychosociale basiskennis (PSBK) bij de NEM Academy in Breda!

Jippie!

Vandaag, 24 september 2019, een gesprek gehad met de toelatingscommissie van de beroepsvereniging: Vereniging Integraal Therapeuten.

Een nieuw begin

En dan is het zover: sta ik op het punt afscheid te nemen van mijn werk als rechercheur om me volledig te kunnen gaan verbinden met mijn werk als therapeut/ coach. Bijna 18 jaar ben ik werkzaam geweest in de opsporing.

Werken met trauma en seksualiteit

Ik ben weer een prachtige training rijker. Met een mooie groep mensen zijn we een reis gestart rondom het veelomvattende onderwerp ‘Werken met trauma & seksualiteit’. Vraagstukken die daarin vaak spelen, hebben te maken met kijken naar seksualiteit en sensualiteit: plezier toestaan, ontvankelijk zijn en vertrouwen hebben.

Good people do bad things

Goed en kwaad, het gaat er vaak over in mijn praktijk. In de partnerrelatie komt het vaak ter sprake als één van de partners is vreemd gegaan. In de individuele begeleiding bij ervaringen rondom grensoverschrijdend gedrag.

Training ‘Trauma, hechting, intimiteit en seksualiteit’

Afgelopen dagen heb ik deelgenomen aan een prachtige verdieping gegeven door Vasumati S. Hancock over trauma, hechting, intimiteit en seksualiteit bij het Aumm opleidingsinstituut.

Lezing Anna Verwaal: From Whomb to World / juni 2021

Het is inmiddels wetenschappelijk bewezen dat de conceptie, zwangerschap en de geboorte een diepe imprint vormt die grote invloed heeft op alle relaties in ons leven.

Hoogsensiviteit

In ons gezin met twee werkende ouders, twee opgroeiende kinderen en intussen ook een jonge hond er bij, is prikkelgevoeligheid en overprikkeling altijd een regelmatig terugkerend thema geweest. Ik was benieuwd naar het thema hoogsensiviteit en wat het mij zou leren.

Bijscholing: Medische hypnose

Als geregistreerd psychosociaal therapeut moet ik jaarlijks bijscholing en intervisie volgen om aan de kwaliteitseisen de voldoen.

Afronding basistraining buurtbemiddeling

Al bijna een jaar geleden was ik gestart met deze cursus. Intussen al heel wat bemiddelingszaken verder, heb ik gisteren de basistraining voltooid.

Weer twee fijne reviews

Weer twee fijne reviews die ik met jullie kan delen. Wil je meer beeld van mij en mijn aanbod? Lees (ook) deze ervaringen van anderen.

Weer mooie reviews ontvangen!

Weer mooie reviews van tevreden cliënten mogen ontvangen. Zo fijn dat cliënten daar de moeite voor nemen. Want ook al merk ik dat de sessies hun werk doen, zie ik het aan mijn cliënten, meet ik de voortgang van het cliënttraject, ik wil het ook graag overbrengen aan anderen.

Ervaring individueel traject (III)

Intuïtieve behandeling/sessies die aansluiten bij wat je op dat moment nodig hebt, met per sessie een breed palet aan oefeningen/sessie onderdelen.

Ervaring individueel traject (II)

Prettig, oordeel-loos en mens en ziel samen brengen. Ik merkte aan mezelf dat ik erg warm verwelkomd werd door jou, ik voelde geen drempel om iets te bespreken en voelde de professionaliteit en kennis die je te bieden had.

Ervaring individueel traject (I)

Fantastisch. Het brengt inzicht hoe belangrijk het is om je eigen lichaam te leren kennen én ernaar te luisteren. Het geeft rust en bewustwording.

Ervaring relatietherapie

De therapie sessies zijn voor mij als een positieve ervaring. Ik leer veel over mijzelf (en partner) op een fijne en rustige manier in een veilig voelende omgeving.

Inzicht, compassie en begrip

Naar aanleiding van een hulpvraag in de familierelatiesfeer mocht ik de volgende fijne reactie ontvangen. Soms kan zelfs in één sessie al voldoende inzicht worden verworven om weer verder te gaan.

Ervaring na energetische therapiebehandeling

De behandeling was heel ontspannend en maakte veel in mij los.

Het is goed dat ik vandaag hier ben

Hoe gaat het?, vraag ik. Ik ben zo gespannen, zegt ze. Heel mijn lijf. Overal die spanning. Het is goed dat ik vandaag hier ben. Ze vertelt over een aantal situaties die de afgelopen tijd veel spanning hebben opgeroepen.

Dank!

Ik kreeg deze tekening en de volgende tekst. Het klonk simpel en zonder poespas.

Ervaringsverhaal

Ingrid is een warme persoonlijkheid, ze straalt rust uit en in haar handelen vind ik haar heel zorgvuldig. Ze heeft het vermogen om al snel de essentie van een vraag helder te krijgen.

Ervaringsverhaal

De rust die Ingrid uitstraalt maakt dat ik me snel op mijn gemak voel. We starten met een prachtig gedicht wat me raakt. Zo mooi en pakkend!

Uit huis gaan

De afgelopen weken kwam er een druk en luid gekwetter uit het piepkleine vogelhuisje in onze tuin. Van ’s morgens vroeg tot halverwege de avond kon je ze horen. De ouders vlogen af en aan om hun kleintjes te verzorgen. De dag na dat ik tegen mijn man zei, nou die ouders zullen ook wel blij zijn als de kleintjes straks uitvliegen, vlogen ze uit. ’s Ochtends vroeg waren ze uitgevlogen.

Afscheid “nemen”

Ik had dit jaar voor geen goud willen missen, zegt ze terwijl ze me open en ontroerd aankijkt. We hebben met tussenpozen een jaar samen gewerkt aan haar verlatingsangst. Nu is het tijd om afscheid te nemen. We hebben net de laatste sessie gehad.

Reis door de bewegingen van mijn ziel

Vorige week was ik helemaal ondergedompeld in de prachtige masterclass van Wibe Veenbaas ‘De bewegingen van de Ziel’ van Phoenix opleidingen. Waar ik vanaf de eerste dag nieuwe betekenis leerde gaan geven aan het begrip toevertrouwen.

Dan maar alleen!

In de overaanpassing – die kenmerkend is voor overafhankelijkheid –  zijn we vooral bezig met anderen gelukkig te maken. We zijn in de veronderstelling daar de ander mee te helpen.

Stappen maken en stappen zien!

We werkte in de sessie met identiteit en ego. Voor de tussentijdse opdracht vroeg ik haar te schilderen hoe het is en waar ze naar verlangde.

Gewoon zelfliefde

“Ik ken dit nummer maar het is nog nooit zo binnen gekomen.”, zegt hij tegen mij als de muziek stopt. Het is het eind van de sessie. Ik kijk hem aan en zie tranen.

Vervellen

Ben jij al wel eens van huid gewisseld?

Overafhankelijkheid en geboortetrauma

Ken je dat gevoel? Het gevoel: Hier wil ik voor altijd blijven. Niets anders als dit.

Stroming

In therapietrajecten is stroming heel belangrijk. Stroming door nieuwe inzichten, nieuwe ervaringen, cognitieve stroming, fysieke stroming, energetische stroming, stroming op verschillende ervaringsniveau’s en waarnemingsninveau’s.

Relatietherapie voor de partnerrelatie

Een belangrijke eerste vraag is: ben je bereid om echt iets te veranderen? Het patroon waar jullie je in bevinden geeft namelijk ook op een bepaalde manier veel veiligheid.

Hoogsensiviteit

In ons gezin met twee werkende ouders, twee opgroeiende kinderen en intussen ook een jonge hond er bij, is prikkelgevoeligheid en overprikkeling altijd een regelmatig terugkerend thema geweest. Ik was benieuwd naar het thema hoogsensiviteit en wat het mij zou leren.

Voor een kus en zo

Hoe is het met jullie vraag ik, als ze binnen komen. Goed, zegt zij. Ja, het gaat echt goed beaamd hij. En wat gaat er dan goed?

Pffffff

Pffff, zegt ze als we klaar zijn. Ja, zeg ik. Daar ben ik benieuwd naar. Hoe was het voor je? En hoe ga je hier straks weg?

Kunstzinnige therapie

Bijzonder is het om telkens de ontspannende, openende werking er van te zien. Het werken met kunstzinnige beelden en het aanspreken van eigen creativiteit blijkt voor veel mensen een heilzame werking te hebben en te ondersteuning in hun genezing. 

De kracht van aanraking

Ze zit in de stoel. Ik heb haar gevraagd haar schoenen uit te doen en haar begeleid naar en in een ontspanningsoefening. Haar ogen vertellen hoe onwennig dit voor haar is.

Eindejaarswens

Mijn eindejaarswens voor jou, voor mij, voor ons allemaal.

Gedicht: Voorbij

Altijd – Voorbij mijn trots

Het is goed dat ik vandaag hier ben

Hoe gaat het?, vraag ik. Ik ben zo gespannen, zegt ze. Heel mijn lijf. Overal die spanning. Het is goed dat ik vandaag hier ben. Ze vertelt over een aantal situaties die de afgelopen tijd veel spanning hebben opgeroepen.

Durf maar in de war te zijn

Wat als je leven helemaal op zijn kop staat? Er zoveel verandert in je leven waardoor alles wat je dacht te hebben opgebouwd onzeker wordt? Ingrijpende gebeurtenissen zoals scheidingen, ziekte en verlies kondigen nieuwe fasen aan. Het leven vertelt je dat het tijd is om het oude los te laten en om plaats te maken voor het nieuwe.

Durf jij jouw dromen te dromen?

Als kind kreeg ik van mijn turn juf bij haar afscheid een blad met daarop een woord dat mij in haar beleving omschreef. Er stond op: ‘Dromertje’.

De taal van het hart

De mooiste cadeau’s geef je niet met je handen maar met je hart. Het lijkt zo simpel. Zo simpel dat mensen er makkelijk aan voorbij gaan.

Blog & online workshop ‘Conflictbegrip’

Een prachtig voorbeeld van ‘conflictbegrip’ gaf mijn zoontje mij in een zomervakantie een aantal jaren geleden.

Workshop: Dans van de vrouw

In deze serie workshops is er aandacht voor vier veelvoorkomende rollen die vrouwen in hun leven kennen. Rollen waartussen veel vrouwen zich bewegen, zich een weg zoeken: dochter van, partner van, moeder van, werknemer/ ondernemer van. De dans van de vrouw.

Workshop: Hartenliederen

Het hart klopt. Letterlijk en figuurlijk. Als we de verbinding voelen met ons hart voelen we de verbinding met onszelf, anderen en het leven.

Training ‘Trauma, hechting, intimiteit en seksualiteit’

Afgelopen dagen heb ik deelgenomen aan een prachtige verdieping gegeven door Vasumati S. Hancock over trauma, hechting, intimiteit en seksualiteit bij het Aumm opleidingsinstituut.

Lezing Anna Verwaal: From Whomb to World / juni 2021

Het is inmiddels wetenschappelijk bewezen dat de conceptie, zwangerschap en de geboorte een diepe imprint vormt die grote invloed heeft op alle relaties in ons leven.